27 dic 2012

El Partit Carli en defensa de Catalunya (bilingüe)











El Partit Carlí davant el nou escenari polític català. Desembre 2012

 Partit Carlí de Catalunya. Comissió Gestora
 
El Partit Carlí davant el nou escenari polític català

Les eleccions del 25 de novembre han significat l´aparició d´un nou escenari polític caracteritzat per la seva complexitat.

La majoria absoluta pretesa per CiU en convocar els comicis s´ha traduït finalment en un descens en vots i diputats de la federació. Aquesta dada, al costat de la forta davallada electoral del PSC ens mostra el perfil dels derrotats polítics de la contesa.

De seguida observem que tant una força com l´altra, fins ara les dues principals de l´escenari al Principat, tenen dos aspectes en comú:
1- Simbolitzen l´establishment que amb la seva gestió ha portat el país a l´actual crisi social.
Les polítiques d´atac als drets socials i als serveis públics començaren amb els uns i han continuat amb els altres. Els mandats d´austeritat que les grans finances imposen, han estat aplicats des de la Plaça de Sant Jaume pel govern Montilla primer i per l´Artur Mas després, encara amb mes duresa que el seu predecessor.
2- Representen la tebior i la dimissió en les legítimes aspiracions nacionals del poble català.
El PSC ha acabat de reforçar el seu front mes jacobí, fent fora de la direcció els més proclius als drets nacionals i recuperant un inconcret federalisme retòric. El tomb sobiranista de CiU no ha merescut credibilitat després de tres dècades de pactisme i “peix al cove”. Fins i tot ara, la reconversió discursiva ha estat farcida d´ambigüitats i contradiccions.

L´hora ha estat doncs per a les forces que no han estat implicades de manera destacada en la direcció de Catalunya i que han presentat plantejaments clars i concrets en temes socials, nacionals o en ambdós alhora.
En el camp independentista, ERC recull el vot del compromís continuat i la renovació de lideratge. El seu tambe ha estat un vot d´oposició a les retallades de CiU. En un terreny encara més radical observem l´aparició de la CUP en l´escena parlamentària.

Amb un plantejament de defensa social, movent-se en una volguda indefinició nacional, Iniciativa ha captat el desencís de molts votants del PSC.
En el camp del nacionalisme espanyol, observem una tímida pujada del PP superada de llarg per l´eclosió de Ciutadans. Aquests darrers s´han beneficiat d´aparèixer deslligats de les àrees de poder i d´haver incorporat un discurs social oportunista a l´exercici d´un lerrouxisme desacomplexat.
Un cop passat el brogit dels comicis i les interpretacions interessades, observem que la correlació de forces sobiranisme-espanyolisme ha quedat quasi intacta respecte de l´anterior composició parlamentària, amb la doble novetat d´una CiU apostant per l´Estat propi i una participació de nivells històrics.
74 escons reclamen l´Estat català (CiU + ERC + CUP) i 13 més l´ Autodeterminació (ICV). L´estatus quo actual o amb involucions, el defensen 48 escons (PSC + PP + C´s). Tambe veiem un decantament del nou Parlament cap a posicions més socials, malgrat que l´ultraliberalisme (CiU + PP) continua amb majoria a la Cambra.
La percepció d´una victòria sobiranista ha estat clarament copsada des del Govern espanyol, que s´ha llençat a l´ofensiva contra el nostre element més definidor, el català, amb la Llei Wert i una campanya d´unitarisme constitucional en col•laboració amb el PSOE.
A Catalunya, els resultats han abocat a un pacte d´estabilitat difícil i feble entre CiU i ERC. El pacte es pot resumir en la investidura d´Artur Mas a canvi d´una reducció de les polítiques socials més regressives i el compromís d´una consulta nacional per al 2014.
Com a Carlins cridem la societat civil catalana a estar amatent a les conseqüències que pot suposar aquest acord o el seu eventual incompliment. Les directrius del gran capital, amb la privatització i el desmantellament de serveis públics no es qüestionen, nomes se n´alenteix l´aplicació.
Els drames de l´atur, l´habitatge o la precarietat laboral no s´aborden i es posposen per a un futur independent com si els actors polítics catalans no en tinguessin ara cap responsabilitat. En definitiva, l´agressió a les capes populars s´aplica amb l´excusa que els dictats provenen de Brussel•les i no de Madrid i que aquest és el preu per esdevenir un nou estat d´Europa.
La defensa dels drets socials ha d´implicar el món del treball, els sindicats i els autònoms, la petita empresa i la coordinacio mobilitzada de sectors marginalitzats com els aturats o els pensionistes. Només una activitat participativa i des de la base de la societat pot oposar-se amb èxit a allò que determinin les cúpules financeres, polítiques o burocràtiques. La nostra sobirania com a poble no només s´exerceix i afirma davant l´Estat unitari, sinó també davant la dictadura de la troika comunitària (Banc Central, Comissió Europea i FMI).
El mateix podem concloure pel que fa a la construcció del futur nacional, tantes vegades frustrat per transaccions vergonyoses i interessos mesquins. L´Autodeterminació del poble de Catalunya ha d´anar acompanyada d´un ampli debat col•lectiu sobre les perspectives que s´obren davant nostre. La construcció de l´Estat propi ha de cercar col•laboracions i suports més enllà del marc català.
Ha arribat el moment que els que apostem per la configuració d´un gran pacte hispànic de pobles sobirans i iguals, mobilitzem aquelles personalitats i sectors que en les Espanyes tambe apunten vers una Confederació. La crisi de l´Estat liberal i centralista té una darrera possibilitat de reconducció en aquesta conjuntura. Som conscients que l’estès estat d´opinió a favor de la independència es més aviat una resposta reactiva a tota mena d´atacs rebuts, que no pas una actitud afirmativa. La naturalesa hispànica de la nació catalana s´expressarà en el futur com ho va fer en el passat si troba el marc de cooperació per superar els esquemes en que es fonamenta l´actual estat espanyol.
Cal buscar les veus i complicitats que arreu de Castella, Andalusia, Galícia, Euskal Herria etc. es donaren fa quatre dècades per empènyer una nova edificació de la possible i desitjable convivència hispànica. El Carlisme ha de ser en el present un motor d´aquesta alternativa com ho fou en el combat foral del seu passat. Aquesta és la drecera natural i històrica amb què Catalunya pot construir el seu esdevenidor de plenitud en companyia de les altres terres de les Espanyes. Assumim doncs en l’hora present la responsabilitat històrica que ens pertoca i encarem la missió que ens correspon.

Partit Carli de Catalunya. Comissió Gestora

Desembre de 2012


  Son i serem gent catalana tant si es vol com si no es vol


El Partit Carlí ante el nuevo escenario político catalán

by Partit Carlí de Catalunya. Comissió Gestora (no login)
El Partit Carlí ante el nuevo escenario político catalán
Las elecciones del 25 de noviembre han significado la aparición de un nuevo escenario político caracterizado por su complejidad.
La mayoría absoluta pretendida por CiU al convocar los comicios se ha traducido finalmente en un descenso en votos y diputados de la federación.
Este dato, junto al fuerte descenso electoral del PSC nos muestra el perfil de los derrotados políticos de esta contienda.

Sin interrupción observamos que tanto una fuerza como la otra, hasta ahora las dos principales del escenario en el Principado, tienen dos aspectos en común:
1- Simbolizan el establishment que con su gestión ha llevado el país hacia la actual crisis social. Las políticas da ataque a los derechos sociales y a los servicios públicos empezaron con los unos y han continuado con los otros. Los mandatos de austeridad que las grandes finanzas imponen, han sido aplicados desde la Plaza de Santo Jaume por el gobierno Montilla primero y por Artur Mas después, todavía con mas dureza que su predecesor.
2- Representan la tibieza y la dimisión en las legítimas aspiraciones nacionales del pueblo catalán. El PSC ha acabado de reforzar su frente mas jacobino, echando de la dirección a los más proclives a los derechos nacionales y recuperando un inconcreto federalismo retórico.
El giro soberanista de CiU no ha merecido credibilidad después de tres décadas de pactismo y “Peix al cove/sacar tajada”. Incluso ahora, la reconversión discursiva queda rellena de ambigüedades y contradicciones.
El momento ha sido pues para las fuerzas que no han estado implicadas de manera destacada en la dirección de Cataluña y que han presentado planteamientos claros y concretos en temas sociales, nacionales o en ambos a la vez.
En el campo independentista, ERC recoge el voto del compromiso continuado y la renovación de liderazgo. El suyo ha sido un voto de oposición a los recortes de CiU. En un terreno todavía más radical observamos la aparición de la CUP en la escena parlamentaria.


Con un planteamiento de defensa social, moviéndose en una pretendida indefinición nacional, Iniciativa ha captado el desencanto de muchos votantes del PSC.
En el campo del nacionalismo español, observamos una tímida subida del PP superada de largo por la eclosión de Ciutadans. Estos últimos se han beneficiado por aparecer desatados de las áreas de poder y por haber incorporado un discurso social oportunista en los parámetros de un ejercicio lerrouxista desacomplejado.
Una vez pasado el fragor de los comicios y las interpretaciones interesadas, observamos que la correlación de fuerzas soberanismo-españolismo ha quedado casi intacta respecto a la anterior composición parlamentaria, con la doble novedad de una CiU apostando por el Estado propio y una participación de niveles históricos.
74 escaños reclaman un Estado catalán (CiU + ERC + *CUP) y 13 más la Autodeterminación (ICV). El estatus quo actual o con involuciones, lo defienden 48 escaños (PSC + PP + C´s).
También observamos una inclinación del nuevo Parlamento hacia posiciones más sociales, a pesar de que el ultraliberalismo (CiU + PP) continúa con mayoría en la Cámara.
La percepción de una victoria soberanista ha sido claramente cogida al vuelo desde el Gobierno español, que se ha lanzado a la ofensiva contra nuestro elemento más definidor, el catalán, con la Ley Wert y una campaña de unitarismo constitucional en colaboración con el PSOE.
En Cataluña, los resultados han llevado a un pacto de estabilidad difícil y débil entre CiU y ERC. El pacto se puede resumir en la investidura para Artur Mas a cambio de una reducción de las políticas sociales más regresivas y el compromiso de una consulta nacional para el 2014.

Como Carlistas llamamos a la sociedad civil catalana a estar atenta a las consecuencias que puede suponer este acuerdo o su eventual incumplimiento. Las directrices del gran capital, con la privatización y el desmantelamiento de servicios públicos no se cuestionan, solo se retarda su aplicación.


Los dramas del paro, la vivienda o la precariedad laboral no se abordan y se posponen para un futuro independiente cómo si los actores políticos catalanes no tuvieran ahora ninguna responsabilidad. En definitiva, la agresión a las capas populares se aplica con la excusa que los dictados provienen de Bruselas y no de Madrid y que este es el precio para llegar a ser un nuevo Estado de Europa.

La defensa de los derechos sociales ha de implicar al mundo del trabajo, los sindicatos y los autónomos, la pequeña empresa y la coordinación movilizada de sectores marginalizados como los parados o los pensionistas. Sólo una actividad participativa y desde la base de la sociedad puede oponerse con éxito a aquello que determinen las cúpulas financieras, políticas o burocráticas. Nuestra soberanía como pueblo no sólo se ejerce y afirma ante el Estado unitario, sino también ante la dictadura de la troika comunitaria (Banco Central, Comisión Europea y FMI).

Lo mismo podemos concluir en cuanto a la construcción del futuro nacional, tantas veces frustrado por transacciones vergonzosas e intereses mezquinos. La Autodeterminación del pueblo de Cataluña ha de ir acompañada de un amplio debate colectivo sobre las perspectivas que se abren ante nosotros. La construcción del Estado propio debe buscar colaboraciones y apoyos más allá del marco catalán.


Ha llegado el momento que los que apostamos por la configuración de un gran pacto hispánico de pueblos soberanos e iguales, movilicemos aquellas personalidades y sectores que en las Españas tambe apuntan hacia una Confederación. La crisis del Estado liberal y centralista tiene una última posibilidad de reconducción en esta coyuntura. Somos conscientes que el extendido estado de opinión a favor de la independencia es más bien una respuesta reactiva a todos los ataques recibidos, que no una actitud afirmativa. La naturaleza hispánica de la nación catalana se expresará en el futuro como lo hizo en el pasado si encuentra el marco de cooperación para superar los esquemas en que se fundamenta el actual estado español.



Es necesario buscar las voces y las complicidades que en toda Castilla, Andalucía, Galicia, Euskal Herria etc. se dieron hace cuatro décadas para empujar una nueva edificación de la posible y deseable convivencia hispánica. El Carlismo tiene que ser en el presente un motor de esta alternativa como lo fue el combate foral en su pasado. Este es el atajo natural e histórico con que Cataluña puede construir un futuro de plenitud en compañía de las otras tierras de las Españas. Asumimos pues en la hora presente la responsabilidad histórica que nos pertenece y afrontamos la misión que nos corresponde.


Partit Carli de Catalunya. Comissió Gestora

Diciembre de 2012

No hay comentarios: